Biografstolar

Kan man inte få köpa filmer digitalt direkt efter bioföreställningen?

Varning för rant! Filmmarknaden är inte uppbyggd efter konsumenters önskemål utan ett försök av filmbranschen att klämma ut så mycket pengar ur konsumenterna som möjligt. Som filmälskare ska jag inte köpa en film och sedan ha möjlighet att titta på den flera gånger utan jag ska gärna betala flera gånger för samma film. Vi har även företag som endast kan tjäna pengar på filmer om vi ser den i ett visst format, på en biograf och inte hemma.

Men som filmälskare så ogillar jag biografer, speciellt nu när SF har monopol. Mina upplevelser på SF är inte positiva och de överaskar aldrig med att förändra sig. Dåligt städade salonger och toaletter. Oengagerad personal och stökig publik, vilket är ett resultat när SF uppenbar satsar på att locka in ungdomar som ska använda bio som tidsfördriv och inte en mer vuxnare publik. Och ja, jag vet att jag känner mig som en riktig gubbe nu. Jag själv använde bio som tidsfördriv när jag var ung, men jag var också filmintresserad så jag tittade på filmen och satt inte och pratade med mina kompisar eller höll på med min telefon.

Men eftersom SF nu valt att rikta in sig på en målgrupp som jag inte tillhör (vilket är OK och deras rätt) så är följden att jag går väldigt mycket mer sällan på bio. Inte för att det inte finns filmer jag vill se utan för att jag inte orkar sitta på skitiga säten, höra folk prata om vad de ska göra efter bion samtidigt som de publicerar på Instagram och prasslar med påsar.

Jag är heller inte ett stort fan av 3D, vilket verkar vara det enda sättet att se många filmer nu förtiden. Inte nog med att man betalar mer för biljetten, bilden blir sämre. Färgerna blir mörkare och man får sitta och fokusera om ögonen väldigt mycket.

Jag får helt enkelt vänta tålmodigt tills filmen finns att köpa eller hyra så jag kan se den hemma. Och eftersom filmbolagen har gjort en uppgörelse med biograferna att de ska få visa filmen först så får jag vänta tills den har gått klart på bio, fallit i glömska och sen dyker upp i min filmbutik.

Mitt förslag på förbättring

Även fast jag tycker att de ska släppa alla filmer samtidigt på bio och för digital nerladdning så är det ett för stort och ”galet” steg att föreslå idag, eftersom filmbolagen inte direkt är kända för innovation så är det nog småsteg man för ta för att få med dem i 2000-talet.

Men om jag nu sväljer min stolthet och faktiskt går och ser en film på bio, betalar det hutlösa priset som SF tror att det är värt för folk. Borde jag inte få köpa filmen digitalt efter föreställningen? Så att jag kan se om den i 2D hemma, i bra kvalitet med korrekta färger och bra ljud? Tro mig, jag kommer inte se den igen på bio, men jag ser ofta gärna filmer flera gånger, hemma. Och jag vill betala för mig.

Det skulle vara perfekt om varje biobiljett hade en kod som började gälla ett par timmar efter utsatt tid. Koden gav mig access att köpa filmen digitalt i tex Google Play.

Rogue One: A Star Wars Story

Jag gick och såg ”Rogue One” för ett par dagar sedan och skulle gärna se om den. Som den Star Wars nörd jag är så vill jag gärna se alla de detaljer och referenser de planterat in samt att kunna se om den CGI rendering av den avlidne Peter Cushing’s Grand Moff Tarkin.

Jag skulle nog kunna tvinga iväg mig själv nån gång mer på bio om det resulterade att jag kan njuta av filmen hemma i lugn och ro, och slippa vänta ett halvår eller mer innan jag kan se om filmerna jag gillar i bra kvalitet. Och riskera att faktiskt glömma bort vilka filmer jag var intresserad av eftersom de gör mest reklam för filmerna när de går upp på bio.

0 kommentarer på Kan man inte få köpa filmer digitalt direkt efter bioföreställningen?

Skriv en kommentar

Din e-post kommer inte att synas.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.