Väggen från "The Wall" med orden "Light'em all up" skrivet på sig

Roger Waters The Wall på Ullevi: Ett mästerverk

Den 17:e augusti 2013 spelade Roger Waters på Ullevi med sin arena version av The Wall. Han har tidigare framfört den i Globen, men har nu gjort muren större, putsat på en hel del detaljer och gjort om den så den fungerar som utomhuskonsert. Så även vi som såg den i Globen fick uppleva den på ett nytt sätt.

Man kan inte annat än häpna över den storslagna showen som Roger Waters bjuder på. Gigantiskt vägg, fantastiska specialeffekter i form av grafik projekterad på väggen, explosioner, stora, uppblåsbara dockor som framträder på scen och flygplan som kraschar. För att nämna några saker utöver den fantastiska musiken, gripande texten och det fina, humanistiska anti-krig budskap som levereras. Ja, jag är ett Roger Waters ”fanboi”, lika bra att erkänna det nu så ni vet.

Albumet The Wall handlar om en artist som växer upp utan sin far som dog i andra världskriget. Som lyssnare får man följa med på en resa som beskriver hur detta påverkat honom under sin uppväxt och hur han beter sig i vuxenålder. Det finns inslag när plattans huvudperson, Pink, framställs som en fascistisk person som använder sitt kändisskap likt en armé. Och se hur Pink känner att han har tappat den personliga kontakten med sin publik och sina fans. Showens huvudberättelse är den samma i den här nya turnén, men den moderniserade version av The Wall har ett mer övergripande humanistiskt och politiskt budskap. Den hyllar människor som offrat sitt liv i krig och försöker påverka sina åskådare att inse att det är dags att ha en mer humanistisk syn i vårt samhälle, att inte vara förblindade av religiösa och kapitalistiska drivkrafter. Showen attackerar de flesta religioners idioti, och inkluderar kapitalismen till överdrift däri. Och han gör det väldigt effektivt.

Bilderna som visas på väggen är en blandning av nyproducerade animationer och dom klassiska animationerna från långfilmen. Roger Waters hade även grävt fram en gammal inspelning på sig själv från 1980 när Pink Floyd framförde The Wall live, och sjöng en duett med sitt yngre jag. Vi fick även höra en helt nyskriven låt halvvägs in i showen.

Inte Stockholm och nationalarenan Friends Arena

Först var jag lite besviken på att Roger Waters valde att spela i Göteborg istället för Stockholm, nu när Stockholm äntligen öppnat Friends Arena i Solna. Eftersom jag bor i Stockholm så är det lite bekvämare för mig att ta sig dit än till Göteborg. Biljetterna till Roger Waters The Wall släpptes ungefär ett år innan konserten, och vid biljettsläpp hade jag aldrig gått på en konsert på Friends Arena. Men på tiden mellan biljettsläpp och själva konserten hann jag besöka Friends Arena ett par gånger på andra konserter och min besvikelse på att han inte skulle spela där övergick till en väldigt lättnad. Dom konserter jag hann med på Friends Arena så var ljudet en total katastrof, och ljudet är en väldig viktig del i The Wall. Det är även väldigt jobbigt att ta sig in och ut på Friends Arena vid konserter med flera tusen besökare, då in- och utgångarna är för trånga.

Nya Ullevi

Det här var mitt första besök på Nya Ullevi och jag måste erkänna att jag blev mäktad imponerad över arenan. Kanske för att mina upplevelser på Friends Arena är så katastrofala. Men det fanns gott om plats för att forsla tusentalsbesökare in och ut ifrån arenan. Ljudet var rätt bra och storleken var lagom. Det fanns gott om kiosker och toaletter (även fast man alltid kan önska förbättringar på just den punkten). Jag som är van med Stadium och Friends Arena i Stockholm blev chockad att någon arenadesigner faktiskt tänkt hyfsat rätt. För dessa två i Stockholm är katastrofdåliga på både ljud och att tusentals besökare.

En annan positiv sak var att Nya Ullevi ligger så centralt som den gör. Jag bodde på ett hotell väldigt nära Central Station i Göteborg och det tog oss 10 minuter att gå dit i lugn takt. I Stockholm så få man alltid bli forslad som boskap till och från arenan i en kollektivtrafik som inte gjord för den anströmning av människor en världsartist medför.

Bilder från Roger Waters The Wall på Nya Ullevi

Roger Waters är inte den som förbjuder att man tar kort. Det enda han önskar var att man inte använde blixt eftersom det kan förstöra upplevelsen av alla projektioner på väggen. Så jag plåtade lite bilder ifrån showen. Alla kanske inte blev så bra, men det beror nog mer på fotografen än något annat.

Till slut

Nu är turnén avslutad och kommer antagligen inte att spelas igen. Jag vet att han har filmat hela showen i sin helhet, så det enda som är kvar att hoppas på nu är att han släpper den på Blu Ray, snart. Bara släpp den på Blu Ray Roger Waters och ta mina pengar igen! Jag behöver se den!

En kommentar på Roger Waters The Wall på Ullevi: Ett mästerverk

  1. Pingback: Anders Hesselbom

Skriv en kommentar

Din e-post kommer inte att synas.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.