Människor rör sig hastigt i ett köpcentrum

Karlstad Kommun ska känna stolthet

Karlstad Kommun har lanserat en kampanj som heter ”Varmt Välkommen”. Idén är att göra det lättare för nyanlända att få kontakt med människor som redan bor här. Givetvis rasar ”Sverigevännerna”.

Just nu pågår en stor flyktingkatastrof och till Sverige kommer nu en stor ström människor som försöker fly undan våld och förföljelse. Jag misstänker att ingen i Sverige har missat det här.

Givetvis debatteras det mycket om hur man ska kunna hjälpa alla dessa människor som flytt kriget och lyckats ta sig till Sverige. ”Sverigevänner” tycker att man inte ska hjälpa till alls och vardagsrasismen frodas just nu som aldrig förr. Även folk som inte röstar på SD har börjat legitimera smygrasistiska åsikter och ser hellre pengar som viktigare saker och att man inte ska behöva besväras alls av situationen som ett bättre allternativ än att man faktiskt behöver offra något av sin egen bekvämlighet för att hjälpa människor i nöd.

Eftersom det nu kommer ett stort antal nya människor till Sverige så behöver dom inte bara tak över huvudet och mat att äta. Dom behöver även social kontakt med människor som redan bor här. Genom att folk lär känna varandra minskar ofta fördomar och det blir lättare för dom nyanlända att komma in i samhället, lära sig språket och skaffa sig ett jobb och bli glada medborgare som trivs.

Kampanjen Varmt Välkommen

För att hjälpa till med det har Karlstad Kommun skapat en kampanj som heter ”Varmt välkommen”. Dels har dom skapat en webbplats där människor som bor i Karlstad kan anmäla sig för att dom är öppna att lära känna och hjälpa nyanlända. Dom har även skickat ut dekaler till varje hushåll som invånarna kan sätta upp utanför sin dörr som visar att dom vill ha ett öppet och socialt samhälle. Det är en invit för nyanlända att man faktiskt ska våga ta kontakt med människorna som bor där.

När jag hörde om kampanjen själv så tyckte jag det var en briljant idé. Riktigt bra att kommunen försöker hitta vägar för folk att mötas i tider som denna då det kan vara svårt att integrera en stor mängd människor i samhället. Det är bra att kommunen då ställer upp med verktyg som hjälper folk att hitta varandra och träffas på egna villkor! Inga krav, helt frivilligt.

Givetvis börjar ”Sverigevännerna” att slå bakut. Dom skriker att kommunen håller på med ”åsiktsregistrering”. Att om man inte är med så är man ”öppet rasist” och att kampanjen är i sig rasistisk. Karlstads Kommuns Facebook sida svämmade över med arga medborgare som tyckte att kommunen var idiotiska. Om rasisterna är oroliga för ”åsiktsregistrering” så behöver dom inte anklaga kampanjen för det, det sköter dom bra själva genom att skriva dumma saker på Facebook, där det sparas och visas upp för alla att se vilka grumliga åsikter dom har.

Inblandade kommunanställda har blivit hotade och trakasserade. Främlingsfientliga klistermärken har prytt kommunens brevlåda och folk har blivit totalt galna i sociala media.

Det gör mig ledsen att folk blir så totalt galna mot en kampanj vars syfte är gott. Karlstad vill hjälpa folk att komma in i samhället, och direkt börjar rasister och ”Sverigevänner” hota och trakassera. Jag har sett ”högerdebattörer” på sociala media gå i samma fotspår och kritisera kampanjen för åsiktsregistrering och diverse andra negativa saker. Kampanjen är frivillig. Ingen tänker på om man inte vill delta, eller vad ens åsikter betyder om man inte deltar. Många kommer inte att deltaga pga tidsbrist eller ointresse. Det betyder inte att alla som inte deltar är rasister eller dåliga människor. Dom som hotar, trakasserar och skriker på sociala media är mindre trevliga människor. Och kommunen behöver inte åsiktsregistrera någon för att få reda på vilka som inte tycker att alla människor är lika värda, det räcker med att säga något positivt om invandring så höjer rasisterna sina egna röster.

Stolthet

Jag pratade på twitter med en person som bor i Karlstad och hen kände stolthet över sin kommun. Det tycker jag fler ska göra. Och alla som deltar i kampanjen ska känna stolthet. Ni som ställer upp behövs och ni gör en väldigt bra sak. Strunta i vad en högljud minoritet (hoppas jag) skriker. Att lära känna nya människor och hjälpa dom komma in i samhället är det bästa vi kan göra i rådande situation.

Och jag hoppas verkligen att fler kommuner tar efter. Jag skulle också känna stolthet över min kommun om dom tog efter Karlstad!

0 kommentarer på Karlstad Kommun ska känna stolthet

Skriv en kommentar

Din e-post kommer inte att synas.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.