Nya svenska kungahuset

Nu när Viktoria har fött en unge så har det varit mycket prat om kungahuset igen. Som alltid när något ”stort” händer i den kungliga familjen så blossar debatten om kungahusets vara eller icke vara upp. 

Dagen då ungen föddes fick den Republikanska Föreningen över 500 nya medlemmar. Jag är inte med i den föreningen, men jag är absolut ingen monarkist. Jag har länge haft åsikten ”jag bryr mig verkligen inte” men på senaste tiden har jag ändå mer aktivt börjat önska att vi inte borde ha ett kungahus då det är ett förlegat statskickt. Jag tycker inte om att vissa människor tydligen är ”bättre” än andra bara för att dom föddes av ”rätt föräldrar”.

Jag gick dock ut med ett löfte om att jag skulle bli monarkist om dom döpte sitt barn till Leia, och jag vet att jag inte var ensam om det då detta löfte döck upp lite här och var på twitter och andra sociala mediakanaler. Efter ett förslag från en vän så utökade jag mitt löfte så att det även gällde om ungen döptes till Mononoke. Så när dom gick ut med att ungen skulle heta Estelle så drog jag en lättnades suck eftersom jag misstänker att jag skulle bli tvungen att ljuga om det där med att gilla monarkin, även fast det skulle vara väldigt häftigt om det blev Leia/Mononoke.

Nytt kungahus

Fast all den här diskussionen har fått mig att fundera. Vi skulle kunna ha kvar monarkin, men avsätta kungen (med familj) och låta det fungera precis som Sveriges officiella twitterkonto, en ny svensk som byts ut varje vecka får sätta på sig kronan och ”regera” Sverige. Man kan även låta den personen twittar på @sweden samtidigt, så effektiviserar vi administrationen för båda tjänsterna.

Många argument för att behålla kungahuset är för att det är ”exklusivt” och att det lockar bland annat turister till Sverige och att dom representerar Sverige utåt i världen på ”diplomatiska ärenden” i sammanhang där det inte räknas så mycket. Dessa fördelar skulle behållas, och även bli mer exklusiva då vi (vad jag vet) kommer ha det första kungahuset i världen som byter ut kungen/drottningen en gång i veckan och låter ”den vanliga Svensson” prova på att äta sparvar och festa loss bland kronjuvelerna.

 

0 kommentarer på Nya svenska kungahuset

Skriv en kommentar

Din e-post kommer inte att synas.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.