Pippi Långstrump som ligger i sin säng med fötterna på huvudkudden

SVT rättar till Pippi

SVT har bestämt att rätta till vissa saker i den klassiska Pippi Långstump TV-serien, eftersom dessa saker idag kan förolämpa folk. Givetvis har detta satt fart på en het diskussion på sociala medier eftersom folk har svårt för förändringar.

Dom ändringar som SVT har gjort är att ta bort ordet ”n****kung” som nu bara blir ”kung” och även klippt bort en scen där Pippi leker kines och gör en nidbild av hur en del i väst uppfattar folk från Kina. Dessa ändringar är godkända av Saltkråkan AB som förvaltar Astrid Lindgrens rättigheter. Dom tror själva att Astrid skulle gå med på dessa ändringar och inte se det som att förstöra ett verk då handlingen inte påverkas.

Folk blir förstås upprörda då Astrid Lindgren är något av ett helgon i Sverige. Det skriks att man inte ska ändra verket och att det var andra tider när detta skrevs, som om det skulle ursäkta att man idag fortfarande ska få använda ett ord som är ett skällsord. Många av motståndarna till dessa ändringar börjar prata om jämförelsen med att man inte får säga n****boll längre och ondgör sig på att dom nu måste säga chokladboll. En del gör även jämförelser till att folk från Finland inte blir upprörda över att det finns en kaka som heter ”Finska pinnar”. Hela Pippi grejen har fått alla ”Jag är inte rasist, men”-folket att gå igång på högvarv.

Nu kanske man ska upplysa om att n-ordet inte är ett ord för en befolkning, utan ett nedvärderande ord som använts i historien för att förtrycka och förlöjliga människor med en viss hudfärg. Medan ”finsk” är ett ord för någon som kommer från Finland, och inte ett ord som använts för att förtrycka människor.

Personligen så tycker jag det är bra att SVT gör dessa ändringar. Ja, när Astrid skrev Pippi var det andra tider och det var inte lika tabu att använda n-ordet. Men vi som samhälle utvecklas, förhoppningsvis till det bättre. Och nu är det inte OK att slänga sig med detta förtryckande ord. Vi kan spara en kopia av den oklippta TV-serien och böckerna för att det är historiskt intressant, och använda dom som ett dokument på hur litteraturen på den tiden kunde bete sig och se ut. Men vi behöver inte utsätta nya tittare (som oftast är barn) för detta gammalmodiga synsätt. Rasism är ett problem i dagens samhälle och då tycker jag det är bra att vi utvecklas åt det håll då vardagsrasismen blir mindre och mindre. Dagens barn kan få titta på Pippi som inte använder n-ordet och jag tror dom inte mår sämre av det, snarare mår många bättre. Vi ska inte fortsätta att använda ordet lättsamt och få folk att må dåligt bara för att en del människor har svårt med förändringar

Och för alla er som fortfarande tycker att det är en hädelse att ändra Astrids verk, så skulle Astrid själv inte gjort honom till n****kung om hon skrev Pippi på 70-talet, enligt henne själv.

0 kommentarer på SVT rättar till Pippi

Skriv en kommentar

Din e-post kommer inte att synas.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.