Game of Thrones: The Board Game
Jag och fyra vänner var hemma hos mig för att avsluta semestern med en brädspelsdag i söndags. Det blev 2 spel denna gång, ”The Resistance” och ”Game Of Thrones: The Board Game (second edition)”.
Vi började med att spela ”The Resistance” som är ett strategiskt spel där det gäller att antingen bluffa eller övertyga sina medspelare att man talar sanning. Det är ett kul socialt spel som passar bra att inleda en speldag med. Det går hyfsat fort att spela och relativt lätt att sätta sig in i, så det krävs inte så mycket högläsning ur regelboken för att sätta igång. Vilket inte alls stämmer in på ”Game Of Thrones: The Board Game” som blev dagens huvudattraktion. Spelet är ett strategispel för 3-6 deltagare. Varje spelare spelar ett av husen i Westeros och målet är att ta makten över hela riket. Vinner gör den spelare som antingen lyckas med att erövra 7 st slott eller borgar, eller den som har flest slott efter 10 omgångar.
En väldigt kort summering
Varje omgång har olika faser man går igenom, Westerosfasen, Planeringsfasen och Actionfasen.
I första fasen, Westerosfasen sätts olika förutsättningar för omgången som påverkar spelet. Det kan vara allt i från att man får bygga fler arméer till en Wildlings attack. Det kan också bli budgivning på tre olika ”stegar” som kan avgöra turordning, när det blir lika i olika slag, budgivningar och andra fördelar.
Planeringsfasen är dock den viktigaste, här sätter man strategin för sin omgång. Detta görs dolt så ingen spelare kan se hur du tänker spela omgången, vilket också medför att du inte vet hur dina motståndare spelar.
I Actionfasen visar alla vilka order man gett sina trupper på spelplanen, sedan utför man dessa order i turordning.
Turordningen avgörs var varje spelare är placerad på ”Iron Throne” skalan.
Att komma igång
Då ingen av oss hade spelat detta innan (eller en hade spelat innan, men det var väldigt länge sedan så det räknades knappt) så började vi med att plöja regelboken. Detta bör nog göras av en eller två spelare i förväg då spelet innehåller väldigt mycket regler och väldigt många kort, brickor och gubbar att hålla reda på. Vi började med att blanda ihop olika brickor så det hela blev lite extra förvirrat. Efter någon timma eller två med att sätta upp spelet och läsa regler så kom vi på att Fantasy Flight Games (tillverkaren av spelet) har gjort en egen videoturtorial på 23 minuter där dom går igenom allt, vilket hjälpte till att klargöra en hel del frågetecken. Denna video kan jag starkt rekommendera att man ser innan man börjar spela!
När man tittar på videon kan det dock vara till en fördel att ha spelplanen framför sig och skummat regelboken innan. Om många deltagare inte spelat innan kan man se filmen tillsammans innan man börjar spela. Det är nog bra att alla ser filmen innan speltillfället ändå.
Vår erfarenhet var dock att det mesta föll på plats efter ett par omgångar, och man blev mer och mer inne i sina strategier än funderingar kring regler. Det vi kände var dock att det blir roligare nästa gång man spelar spelet, då man snabbare kommer igång och kan börja planera strategier tidigare.
Olika typer av spelstil
Det som är rätt skoj är att det finns en hel del olika element som kan påverka vem som kan avgöra slag och budgivning. Så man kan inte göra sig ovän med alla. Om två spelare slåss i en strid så kan även en tredje spelare hjälpa till (om den spelaren har en support order i angränsande land) eller att en tredje spelare avgör vem som vinner om slaget blir lika (den som avgör innehar The Valyrian Steal).
Det finns inte så mycket slump inblandat, men en hel del dolda element som gör att man aldrig kan vara riktigt säker att vinna, speciellt om man gjort sig ovän med folk.
Varje spelare måste bygga upp sina styrkor samtidigt som att denna skaffar sig en förmögenhet. Det finns en viss diplomatisk ton i spelet där man kan samarbeta med andra spelare, men i slutändan är det bara en som kan vinna.
En attack från norr av Wildlings kan ske lite då och då och då gäller det att alla spelare samarbetar för att klara av den, och både i vinst och förlust så händer det olika saker med den som bidrog mest och den som bidrog minst i försvaret, men det kan i sin tur påverka hur stark olika spelare är i slaget om Westeros.
Sammanfattning
När vi läste reglerna (innan vi såg filmen) kändes det lite som om min hjärna höll på att ge upp. Alla dessa brickor, kort och regler känndes väldigt svårt och obegripligt. Saken blev inte bättre då vi insåg att vi blandat ihop två olika brickors namn, så allt blev lite extra rörigt. Men efter vi spelat ett par omgångar blev det hyfsat lätt. Varje omgång har en viss turordning som man följer och man gjorde samma sak varje gång. Detta gjorde att man kunde fokusera på själva strategin istället för om man gjorde rätt eller inte. Vilket gjorde att det var ett kul strategispel tillslut. Reglerna var inte så krångliga som dom verkade i början och spelet flöt på.
Tack vare spelmekaniken så kunde även förutsättningar ändras (på gott och ont) vilket gör det hela lite extra roligt.
Jag tror att man kommer uppskatta spelet mer andra eller tredje gången man spelar, för att till fullo kunna utforma bra strategier. Men det ska bli intressant att se hur det fungerar i längden. Just nu efter första omgången är jag väldigt glad att jag köpte spelet och ser många timmars underhållning framför mig.
Nästa gång ska jag dock se till att ha följande låt redo i Spotify som jag kan sätta igång om någon tar för lång tid på sig:
0 kommentarer på Game of Thrones: The Board Game