JetPacks logotyp

Jetpack by WordPress: Widget Visibility

Jetpack by WordPress är ett plug-in som är släppt av WordPress själva. Jetpack ger en hel del funktioner till egeninstallerad WordPress-webbplatser som annars bara finns på WordPress.com, deras bloggtjänst. En ny uppdatering av Jetpack by WordPress har precis släppts. Och med denna uppdatering introducerades en ny funktion, Widget Visibility.

I WordPress finns något som kallas för Widgets. Det är som extrafunktioner som en redaktör i WordPress kan använda sig av för att ta in olika typer av innehåll och funktioner på sin webbplats, utan att behöva kunna koda. Till exempel kan man installera ett plug-in för Twitter och sedan med hjälp av en widget visa upp ett twitterflöde i sin sidebar.

Men för att en widget ska kunna användas behöver WordPress temat man använder stödja sidebars. En sidebar definierar ett område där widgets är tillåtna i det specifika temat. Vanligtvis ger teamutvecklarna möjlighet att lägga en sidebar som får innehålla widgets till höger om innehållet, och kanske en sidebar i foten på sidan. Sen kan redaktörerna fylla på med innehåll själva.

Givetvis kan utvecklare koda upp så att olika sidebars visas beroende på vilken sida besökaren är inne på, och definiera upp fler sidebars som har specifika syften. Men detta krävs lite tanke bakom och gör man inte ett specifikt tema för en specifik webbplats så vet inte utvecklaren hur redaktören har tänkt att använda temat (vilket man kanske inte vet oavsett). Nackdelen är också att det kanske blir lite väl många sidebars i WordPress admingränssnitt så redaktören måste hålla reda på.

Ny funktion: Widget Visibility

Men nu med den nya uppdateringen av Jetpack by WordPress så lanseras alltså nya funktionen ”Widget Visibility”. Det den gör är att man nu kan gå in där man administrerar widgets, och istället för att skapa olika sidebars och fylla dom med ibland samma widget, så kan man sätta regler på en specifik widget om den ska visas (eller döljas) på vissa sidor. Antingen kan man peka ut en specifik sida, eller så kan man peka ut en listsida, eller en specifik tagglistning.

Jetpack by WordPress Widget Visibility

Detta gör att man enklare kan sätta regler och bli mer fri hur ens webbplats presenteras, och ger mindre chanser till fel i innehållet. En av mina mest använda widgets är ”Text”. Denna gör det möjligt att skriva en fritext samt att den även kan innehålla viss HTML, vilket gör att den är en flexibel widget att använda om man vill göra något eget innehåll. Problemet är att innehållet sparas på just den widgeten, så om jag vill att den ska visas på lite olika ställen, i olika sidebars så har jag tidigare får kopiera texten och skapat flera ”Text” widgets. Detta gör att samma innehåll ligger på flera platser vilket gör det svårt att administrera den om uppdateringar sker, då man får uppdatera texten på flera ställen.

Nu kan jag bara skapa en ”Text” widget och sedan sätta specifika regler och undantag på den om jag inte vill att den ska synas. Mitt administrationsgränssnitt som redaktör blir också enklare då jag nu inte behöver så många sidebars, och som utvecklare kanske jag inte behöver skapa så många speciella sidebars för alla tänkbara konstellationer. Och det gillar jag!

Ett tillägg är att det givetvis finns andra plug-in som kan lösa detta problem sen tidigare, men dessa har mest gått ut på att kunna välja en specifik sidebar för en sida, och inte rättighetsstyra den specifika widgeten. Vilket inte löser problemet med många sidebars eller dubletter av en och samma widget. Och att få en lösning från samma företag som utvecklat CMS:et brukar kännas mest tryggt när det gäller kompatibilitet och uppdateringar.

0 kommentarer på Jetpack by WordPress: Widget Visibility

Skriv en kommentar

Din e-post kommer inte att synas.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.