”Rants” på twitter
Idén med twitter är att det är en microblogg och att alla inlägg är begränsade till 140 tecken. Det ställer krav på det man vill säga, att det ska vara kort och kärnfullt. Men ibland räcker inte 140 tecken till, och då skapar många en serie med tweets.
När man behöver säga nått med fler tecken kan man svara på sin egen tweet, vilket gör att Twitter sammankopplar dessa tweets så att den som läser kan följa flödet.
Det fungerar rätt bra om det man vill säga ryms i två till tre tweets. Men när det inte gör det är det rätt jobbigt att som läsare följa med i hela resonemanget. Och då är Twitter rätt dålig kanal för budskapet.
Det är då man ska ha en blogg och skriva ett bra inlägg på istället. Dels är det lättare att läsa ett blogginlägg istället för 36 st tweets, och dels är det lättare för läsaren att sprida ett blogginlägg så att fler kan läsa det man skriver.
Visst, du kan sprida den första tweeten och uppmana till att läsa hela serien, men det har jag märkt att folk som inte är så vana med twitter inte förstår.
Eller så kan man re-tweeta alla tweets i serien och spamma sina följares flöde, men det hjälper inte om man vill sprida budskapet utanför twitter, samt at ens följare kanske inte blir så glada att få en lång rant av någon annan i flödet, och det löser inte läsbarheten.
Skriv ett blogginlägg istället
Om man inte har en egen blogg så är det lätt att skapa en. Det finns gratistjänster som WordPress.com och liknadne. Gratis, enkelt och snabbt att komma igång. Man kan posta hur få inlägg man vill, så man kan ha en blogg som backup för dom få tillfällen man vill skriva något längre och sedan länka in inlägget från Twitter.
Det finns även en ny form av publicering via Medium.com där man inte behöver ha en egen sida på samma sätt som en blogg. Där är tanken att man bara ska publicera (och läsa) innehåll, vilket gör att man inte behöver bry sig om att ha en hel blogg för sig själv som man kanske aldrig mer vill uppdatera. Medium har även fokuserat på att alla inlägg ska se bra ut och vara lätta att läsa, hitta och integrera med så man som författare behöver inte bry sig om det, utan endast fokusera på att skriva! Det är en bra plats att skriva det längre inlägget utan massa trassel, och ändå få en sida som sedan lättare kan spridas på twitter och andra sociala medier. Och det blir lättare för alla att läsa.
Sen finns också Storify där man kan skapa en berättelse av vad folk säger i sociala media, och med hjälp av Storify kan man skapa en mer lättläst berättelse av en lång rant på Twitter, men då måste någon också ta sig tid att skapa den. Styrkan med Storify är att man kan ta in olika sociala media och från olika personer om man vill sammanfatta en diskussion som förts på internet. Är det bara en lång ”rant” från en person så känns det dumt att först twittra 36 gånger och sedan göra en Storify av alla tweets. Då är det enklare kan skriva ett blogginlägg från början.
Exempel på en twitter ”rant”
Här är den senaste twitter ”ranten” som jag tyckte var rätt bra och funderade på att dela på andra sociala medier, men efter att ha skickat länken till en mindre van twitteranvändare avstod jag. Skulle det vara ett blogginlägg skulle jag delat direkt. Ni måste som sagt klicka på tweeten för att läsa hela.
Saker vi inte gjort för de flyende: höjt skatten, fördelat flyktingar inom landet, förändrat af:s uppdrag, givit kommunerna rimligt betalt>
— Döctör Röck (@DrEstvall) November 25, 2015
Jag tänkte först twittra om detta, men insåg att det skulle bli för långt så jag passade på att skriva ett blogginlägg om det och twittra länken istället. Så där som jag tycker fler ska göra.
0 kommentarer på ”Rants” på twitter