Händer som skriver på ett tangentbord

WordPress.com Mac App

Automattic (företaget bakom WordPress) har släppt en app för Mac där man kan blogga, läsa och styra alla sina WordPress sidor, oavsett om dom ligger på WordPress.com eller om dom är självhostade.

Jag har precis installerat appen på min Macbook och testar nu att skriva min första bloggpost med den för att publicera på Hesselbom.se som jag hostar på ett annat webbhotell än WordPress.com. Detta är endast en väldigt snabb titt på den nya appen och ingen utförlig recension. Jag testar den medans jag skriver den här posten. Målet är att använda den under en längre tid.

För att detta ska fungera måste man ha JetPack installerat på sin webbplats, som är ett plugin till WordPress som ger en hel del utökad funktionalitet till egenhostade webbplatser som annars bara finns på WordPress.com.

Min första reaktion var ”Varför ska WordPress bygga en desktop app” när man har Chrome installerat och kan sköta allt via webbläsaren. Då dom redan har funktionen att samla alla sina webbplatser på ett och samma ställe i WordPress.com’s admingränssnitt.

Men jag tänkte att jag skulle installera appen och testa, och mitt första intryck är att det faktiskt är rätt trevligt med en nativ app som är snabb och säker och fungerar offline.

WordPress mål var också att få tänka om hur admingränssnittet fungerar. WordPress har utvecklats i ca 13 år och dom ville få chans att bygga nytt från grunden med all erfarenhet i bakgrunden. Det är lättare att göra det i en ny app än att ändra om hela WordPress admin i en uppdatering då detta skulle eventuellt vara en för stor förändring på en och samma gång för redaktörer som arbeter dagligen med WordPress.

Första intrycket är att det fungerar riktigt bra. Appen är snabb och snygg och verkar vara logisk upbyggd. När jag skriver den här posten så sparar hen aoutomatiskt min post med jämna mellanrum och loggar jag in på min blog via webbläsaren så ligger posten som draft där. Så jag kan arbeta i appen och sedan växla till webbgränssnittet utan att förlora arbete och behöva publicera posten. Vilket är bra om man arbetar med flera datorer.

När det gäller innehåll så verkar man kunna göra det mesta. Det finns även ett fint gränssnitt för att hantera plugins och kontrollera om dom ska automatiskt uppdateras eller inte.

Du kan även se alla teman som är installerade och installera nya, men så fort du ska göra några förändringar i temat så öppnar appen webbläsaren. Detta stör mig lite eftersom man växlar program, och det var inte uppenbart att detta skulle ske när jag klickade. Är jag i en app så förväntar jag mig att allt jag klickar på händer inom den appen.

Samma sak gäller när man ska göra dom flesta inställningar i applikationen, då hamnar man i webbläsaren.

Appen verkar också vara lite buggig. För mig fungerar det inte att klicka på ”Preview” när jag är inne i redigeringsläge för en ny bloggpost, men det fungerar när jag klickar på ”Preview” direkt i listan på alla mina utkast.

För mig verkar det heller inte gå att publicera bloggposter i andra kategorier än den som är satt till default. Jag kan välja ny kategori i gränssnittet, men när jag klickar på spara så växlar den tillbaka till default kategorin. Att addera taggar fungerar dock bra.

En till sak som jag kan sakna är rättstavning. I Chrome så har jag Chromes egna rättstavning till hjälp, men här måste WordPress tillhandahålla en egen. Just nu ser jag inte att det finns alls vilket är en rätt stor funktion som saknas.

Här kan ni läsa WordPress.com’s release post för den nya appen.

Och ni kan ladda ner den på desktop.wordpress.com

Just nu finns den bara till Mac med Windows och Linux versioner ska vara under utveckling.

Appen är inte bara till för att publicera innehåll utan det finns ett läsläge i den också där man kan läsa alla bloggar man följer på WordPress.com. Detta läge har jag inte tittat närmare på än.

Appen är intressant, men känns att den fortfarande saknar en del funktionalitet och innehåller en del buggar. Men det ska bli kul att följa utvecklingen.

 

En kommentar på WordPress.com Mac App

  1. Pingback: Carita G

Skriv en kommentar

Din e-post kommer inte att synas.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.